Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Επίσκεψη στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης

Άστρα, πλανήτες, νεφελώματα, εκρήξεις σούπερ νόβα και πολλά άλλα αστρικά φαινόμενα είχαμε την τύχη να τα θαυμάσουμε με έναν πιο εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από την τρισδιάστατη τεχνολογία του πλανητάριου της Θεσσαλονίκης.
Μια επίσκεψη που σκεφτόμασταν από καιρό, τελικά πραγματοποιήθηκε και ήταν μαγευτική. Από τότε ακολούθησαν κι άλλες για να συγκεντρωθεί το υλικό που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω και θα γίνουν ακόμα περισσότερες, γιατί τα διαστημικά τηλεσκόπια στέλνουν στη Γη, νέες ανακαλύψεις και εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Στο Κοσμοθέατρο επιλέξαμε να δούμε την ταινία <<Δεινόσαυροι σε 3D>>. Γνωρίσαμε την εμφάνιση, την εξέλιξη και τον αφανισμό αυτών των γιγάντων. Βρεθήκαμε για λίγο στην εποχή τους και στο περιβάλλον τους, βλέποντας τον Αργεντινόσαυρο , το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο όλων των εποχών, να περνάει πάνω από τα κεφάλια μας και ο περιβόητος Τυραννόσαυρος Ρεξ, μας έκανε να πεταχτούμε από τις θέσεις μας, όταν με ορθάνοιχτο το στόμα κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος μας.
Στο Πλανητάριο παρακολουθήσαμε την ταινία << Τα Θαύματα του Σύμπαντος>>. Εκρήξεις σούπερ νόβα που χανόσουν μέσα στην ακτινοβολία, πολύχρωμα νεφελώματα και πλανήτες περνούσαν από μπροστά μας και θαρρείς πως! αν άπλωνες το χέρι σου θα τ’ άγγιζες.
Στην αίθουσα <<Geo>> προβάλλονται video, όπου δείχνουν τις περιβαλλοντικές καταστροφές που γίνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ενημερώνουν το κοινό για τις πυρηνικές δοκιμές που καταστρέφουν ολόκληρα οικοσυστήματα και δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε. Η συνεχής αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές συντελεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση εδαφών, την ελάττωση των δασικών εκτάσεων και την αύξηση του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Τέλος, το πλανητάριο χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια.  Μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δεν προωθήθηκε στην Ελλάδα, ως όφειλε, λόγω της ανεξάντλητης ηλιοφάνειας, χάρη στα επιχειρηματικά και διεθνή συμφέροντα και ίσως στην ιδιοτέλεια τον εκάστοτε κυβερνήσεων.
Υφαντουργική Διάστρα
Κατασκευάστηκε την δεκαετία του ΄20 και χρησιμοποιείται για την τακτοποίηση των νημάτων του στημονιού στον αργαλειό.

Διακόπτης Ελαίου
Εξασφαλίζει τη σύνδεση και την αποσύνδεση ηλεκτρικών κυκλωμάτων υψηλής τάσης. Οι επαφές ήταν εμβαπτισμένες σε μονωτικό υλικό, ώστε ν’ αποτρέπεται η δημιουργία ηλεκτρικού τόξου. εμβαπτισμένες σε μονωτικό υλικό, ώστε ν’ αποτρέπεται η δημιουργία ηλεκτρικού τόξου.

Χειροκίνητο πιεστήριο
Πρέσα γενικής χρήσης. Χρησιμοποιήθηκε σε βιοτεχνία για τη μαζική κοπή δερμάτινων τμημάτων.
Πετρελαιομηχανή
Χρησιμοποιήθηκε ως γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ατμοκίνητος δράπανος
Χρησιμοποιήθηκε σε μηχανουργείο της Θεσσαλονίκης.


Τυπογραφικό πιεστήριο
Χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια από την ιστορική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης <<Νέα Αλήθεια>>.

Κεφαλές γεωτρύπανου
Από τις πρώτες κεφαλές γεωτρύπανων που χρησιμοποιήθηκαν για την εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο Θάσου.
Μόναγκων Καταπέλτης
Αρχαιοελληνικό, ρωμαϊκό, βυζαντινό και αραβικό όπλο. Η ισχύς του πήγαζε από δέσμες σχοινιών από βοδινά νεύρα ή γυναικείες τρίχες που είχαν υποστεί ισχυρή συστροφή. Η κατασκευή στηρίζεται σε περιγραφή του Αμμιανού Μαρκελλίνου, 4ο αι μ.Χ.

Ορειχάλκινα λυχνάρια
Τα χάλκινα λυχνάρια που βρέθηκαν στις ανασκαφές στο Δίον ανήκουν χρονολογικά στην ελληνιστική εποχή.
Εκτοξευτήρας υγρού πυρ

Κατακόρυφος Μυκηναϊκός αργαλειός
Ιστορικές βιντεοκάμερες   




Η εξέλιξη της τηλεόρασης
Αυτοκίνητα αντίκες  

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου