Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Είσαι μια σουπιά!

Η σουπιά έχει άριστη όραση τόσο για να κυνηγάει όσο και για να αμύνεται, το μάτι της έχει αναπτύξει χαρακτηριστικά ανάλογα του ματιού των σπονδυλωτών. Το δέρμα της είναι γεμάτο από χρωματοφόρα κύτταρα με κίτρινες, πορτοκαλιές, καφετιές, κόκκινες και μαύρες χρωστικές. Τα κύτταρα αυτά διαστέλλονται ή συστέλλονται αστραπιαία αλλάζοντας το χρώμα της ανάλογα με τα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, χρησιμοποιεί διαφορετικά σχέδια και χρώματα για να εκφράσει το πάθος ή την επιθετικότητά της.
Ο κυματισμός που κάνει το σώμα του αρσενικού με τα σχέδια της ζέβρας, στο κέντρο, είναι ένα σινιάλο προς τ’ άλλα αρσενικά που βρίσκονται γύρω, να μείνουν μακριά, ενώ ταυτόχρονα δείχνει στο πιο σκούρο θηλυκό, από κάτω, ότι είναι έτοιμο για ζευγάρωμα. Σε ορισμένα είδη σουπιάς τα αρσενικά προσποιούνται ότι είναι θηλυκά για να ζευγαρώσουν.
Αυτό είναι ένα σπάνιο στιγμιότυπο με σουπιές που ζευγαρώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Πριν φτάσει στη φάση της αναπαραγωγής, το αρσενικό χάνει τις βεντούζες που έχει στην άκρη του πλοκαμιού από την αριστερή πλευρά του. Καθώς αρπάζει το θηλυκό και ενώνονται κεφάλι με κεφάλι, το αρσενικό με τον ειδικό αυτό βραχίονα διοχετεύει μια ποσότητα σπέρματος σ’ ένα σάκο κάτω από το στόμα του θηλυκού, όπου και γονιμοποιεί τα αβγά. Στη διάρκεια της ωοτοκίας, το θηλυκό παίρνει ένα ένα τα αβγά από τον μάρσιπο που βρίσκεται κάτω από το στόμα του και τα τοποθετεί πάνω στα φύκια ή στα χορτάρια της θάλασσας. Ύστερα τα ψεκάζει με νερό με τη βοήθεια του μυζητήρα του (πρόκειται για ένα μυϊκό σωλήνα που τον χρησιμοποιεί για να προωθείται στο νερό. Αφού γεννήσει περίπου 4.000 αβγά, πεθαίνει, εξαντλημένο από την προσπάθεια. 
Συστοιχίες αβγών πάνω στις μεταλλικές ράβδους στο βυθό, γνωστές κι ως ‘’θαλάσσια σταφύλια’’. Τα αβγά έχουν μήκος περίπου 2εκ. και εσωτερικά καλύπτονται από το ίδιο μαύρο μελάνι που οι ενήλικες σουπιές εκτοξεύουν στο νερό για να κρυφτούν από τους εχθρούς.
Μερικά αβγά φαίνεται να μην έχουν μελάνι κι έτσι το έμβρυο διακρίνεται καθαρά. Τα μικρά έχουν το μέγεθος ενός νυχιού χεριού με κυριότερο εχθρό τον σκορπιό.

Ωραίο μάτι
Michael Scott
Paul Parsons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου