Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το πεπρωμένο του Ήλιου

Ο  Ήλιος είναι ένα μέτριο άστρο, ένας κίτρινος νάνος. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι γεννήθηκε πριν από 5 δισεκατομμύρια χρόνια και πως ακόμη μετατρέπει κανονικά το υδρογόνο σε ήλιο στο κεντρικό θερμοπυρηνικό του εργαστήριο. Η αρχή του τέλους, όμως, θα έρθει κάποτε και για τον Ήλιο. Σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, όταν το υδρογόνο στο κέντρο του θα λιγοστεύει ο Ήλιος θ’αρχίσει ν’ αλλάζει, να μεγαλώνει σε όγκο και να μετατρέπεται σιγά σιγά σε κόκκινο γίγαντα. Η διάμετρός του σήμερα δεν υπερβαίνει το 1,4 εκατομμύριο χιλιόμετρα, όταν μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα θα έχει γίνει 250 φορές μεγαλύτερη και θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Εκείνη την περίοδο η τροχιά τής Γης θα βρίσκεται στο εσωτερικό των εξωτερικών στρωμάτων τού διογκωμένου Ήλιου.
Εκατό εκατομμύρια χρόνια αργότερα ο Ήλιος θ’ αρχίσει να χάνει σιγά σιγά το γιγάντιο όγκο του και θα προσπαθεί να μετατραπεί σε  άσπρο νάνο. Δυστυχώς, όμως, η μάζα του ίσως να είναι μεγαλύτερη απ' όσο πρέπει. Ο Ήλιος όταν θα μετατρέπεται σε άσπρο νάνο θα εκσφενδονίζει τα εξωτερικά του αέρια στρώματα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να χάσει αρκετή από τη μάζα του και να σταματήσει την καταστροφική του μοίρα που τον περιμένει. Τρισεκατομμύρια τόνοι από τη μάζα του θα εκσφενδονίζονται ολόγυρα, σχηματίζοντας ένα διαστελλόμενο κέλυφος αερίων και μετατρέποντας τον Ήλιο σε πλανητικό νεφέλωμα. Επειδή η μάζα του Ήλιου δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, η μοίρα του θα τον οδηγήσει στην τελική ευθεία για τη μετατροπή του σε άσπρο νάνο.
Καθώς το νεφέλωμα αερίων που εκτόξευσε θα απομακρύνεται, ο Ήλιος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται. Και όταν τελικά η διάμετρός του φτάσει τα 12.000 χιλιόμετρα, το μέγεθος δηλαδή της Γης μας, ο Ήλιος θα έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο της ζωής του. Θα έχει μετατραπεί σε άσπρο νάνο. Το λευκό του φως θα φωτίζει αχνά τις ‘’καμένες’’ επιφάνειες των πλανητών που διασώθηκαν από τον γιγαντισμό του, ενώ το τέλος του θα καραδοκεί αμείλικτο. Έτσι, αργά αλλά σταθερά, οι τελευταίες σταγόνες θερμότητας θα τον εγκαταλείψουν.
Δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα ο Ήλιος θα φτάσει στο τέλος της ζωής του ως ένας παγωμένος μαύρος νάνος, χαμένος μέσα στο απέραντο σύμπαν, χωρίς ν' αφήσει πίσω του τίποτα που να θυμίζει τη σημερινή του λαμπρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου