Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αρχαία Ναυάγια

Από τη 2η χιλιετία π.Χ τα αρχαία πλοία διέσχιζαν το Αιγαίο, μεταφέροντας σιτάρι, λάδι, κρασί και άλλα αγαθά μέσα σε αμφορείς στοιβαγμένους στο αμπάρι. Τέτοιους αμφορείς μπορεί να δει κάποιος στα μουσεία ή στα νησιά, αφού πολύ συχνά ‘’ψαρεύονται’’ από τα δίχτυα των ψαράδων.
Στο βυθό του Αιγαίου βρίσκονται βυθισμένα εκατοντάδες ναυάγια αρχαίων πλοίων που μαζί με τις παράκτιες βυθισμένες αρχαίες πόλεις αποτελούν την υποβρύχια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών ανακάλυψαν κοντά στη Σαμιοπούλα, σε βάθος 45 μέτρων, δυο σωρούς από αμφορείς, διαστάσεων 10Χ7 μέτρα ο καθ’ ένας. Η διάταξη των δυο σωρών παραπέμπει στο σχήμα του αρχαίου πλοίου που ναυάγησε στην περιοχή κάπου μεταξύ του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ.  Το αρχαίο πλοίο πρέπει να ταξίδευε από το Νότο προς το Βορρά, όπως μαρτυρεί η παρουσία των ροδιακών και κώων αμφορέων που αποτελούσαν το φορτίο του. Έφυγε από το αρχαίο λιμάνι της Ρόδου φορτωμένο με ροδιακούς αμφορείς και στη συνέχεια μπαρκάρισε στην Κω όπου φόρτωσε κι άλλους. Από την Κω κατευθύνθηκε βόρεια, όμως μια καταιγίδα που το βρήκε νότια από τη Σάμο το βύθισε κοντά στη Σαμιοπούλα.
Ένα δεύτερο αρχαίο ναυάγιο με αμφορείς του 5ου και 4ουαιώνα π.Χ., προερχόμενους από τη Σάμο και τη Χίο ναυάγησε στις Οινούσσες. Η προέλευση των αμφορέων αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την πορεία του πλοίου. Το αρχαίο πλοίο φόρτωσε αμφορείς με λάδι από τη Σάμο και στη συνέχεια έπιασε στη Χίο, όπου φόρτωσε αμφορείς με κρασί.  Φεύγοντας από τη Χίο έβαλε πλώρη για βόρεια, ναυάγησε όμως στην προσπάθεια να περάσει από το στενό των Οινουσσών. Από τις εικόνες του τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ ‘’Αχιλλέας’’, αλλά και την καταγραφή του τομογράφου είναι φανερό ότι οι αμφορείς που εξέχουν από το βυθό είναι μόνο το πάνω μέρος του φορτίου. Το κατώτερο μέρος είναι καλυμμένο από τη λάσπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου