Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Από την Τήθυ στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τον δρα Ζούρο, η ιστορία του Αιγαίου ξεκίνησε πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, όταν με το τέλος της περιόδου της ιστορίας της Γης που είναι γνωστή ως «Μεσοζωικός αιώνας» παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μια ριζική μεταβολή των γεωλογικών και περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούσαν στη Γη. «Η μεταβολή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την οριστική καταστροφή του ωκεανού της Τηθύος, την ανάδυση των γεωλογικών σχηματισμών, τη δημιουργία των μεγάλων οροσειρών των Άλπεων και των Ιμαλαΐων και την τελευταία μεγάλη εξαφάνιση ειδών, με πιο χαρακτηριστική την εξαφάνιση των δεινοσαύρων» μας αναφέρει ο ειδικός.
«Στον ελληνικό χώρο, η έντονη συμπίεση των πετρωμάτων του γήινου φλοιού οδήγησε στην ανάδυση της περιοχής και στη δημιουργία μιας εκτεταμένης ενιαίας ξηράς, που ονομάστηκε "Αιγηίδα". Πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα εμφανίστηκε στην περιοχή της Θράκης και της Σαμοθράκης, ενώ πριν από 25-16 εκατομμύρια χρόνια η ηφαιστειακή δραστηριότητα "μετανάστευσε" στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη δημιουργία πολλών ηφαιστείων στην περιοχή της Λέσβου και της Λήμνου. Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις προκάλεσαν την έξοδο τεράστιων ποσοτήτων ηφαιστειακής στάχτης στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην επιφάνεια της Γης, σκέπασαν τα πυκνά υποτροπικά δάση της Αιγηίδας και δημιούργησαν ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου».
«Πριν από περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια οι έντονες γεωλογικές διεργασίες οδήγησαν στον σταδιακό κατακερματισμό και στην επακόλουθη καταβύθιση μεγάλων τμημάτων της Αιγηίδας, η οποία σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας οδήγησε σταδιακά στον σχηματισμό των νησιών» συνεχίζει ο δρ Ζούρος. «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα "μετανάστευσε" νοτιότερα, και πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια σχημάτισε το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αποτελείται από τη σειρά των ενεργών ηφαιστείων της Νισύρου, της Σαντορίνης, της Μήλου, των Μεθάνων και του Σουσακίου. Η δράση των ηφαιστείων συνδέεται με την παρουσία μεταλλευμάτων και πετρωμάτων που αξιοποιήθηκαν από τον άνθρωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου