Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο Ουρανός

Η Ταυτότητα του Ουρανού
Μέση απόσταση από τον Ήλιο σε χλμ: 2.869.600.000
Περίοδος περιφοράς γύρω από τον Ήλιο: 84,01χρ.
Μέση ταχύτητα περιφοράς (χλμ./δευτ.): 6,90
Περίοδος περιστροφής γύρω από τον άξονα του: 17ώρ. 14λ.
Διάμετρος σε χλμ.: 51.118
Πυκνότητα (σε σχέση με το νερό): 1,27
Μάζα (σε σχέση με τη Γη): 14,6
Όγκος (σε σχέση με τη Γη): 67,0
Ταχύτητα διαφυγής (χλμ./δευτ.): 22,50
Βαρύτητα (σε σχέση με τη Γη): 0,80
Μέση θερμοκρασία επιφάνειας (βαθμοί) Κελσίου): -214
Δορυφόροι: 21
Ο Ουρανός είναι ο έβδομος στη σειρά πλανήτης και ο τρίτος σε μέγεθος στο Ηλιακό μας Σύστημα. Έχει το προνόμιο να είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφτηκε τη σύγχρονη εποχή με τη βοήθεια τηλεσκοπίου. Ο εντοπισμός του μάλιστα έγινε τελείως τυχαία στις 13 Μαρτίου του 1781 από τον Ουίλιαμ Χέρσελ. Η περιστροφή του είναι αντίθετη από τη φορά που έχει η περιστροφή της Γης, έτσι αν βρισκόμασταν στην επιφάνεια του Ουρανού, θα βλέπαμε κάθε μέρα τον Ήλιο να ανατέλλει από τη δύση και να δύει στην ανατολή.
Σε αντίθεση με άλλους πλανήτες, ο Ουρανός περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο ξαπλωμένος στο πλευρό του. Ενώ δηλαδή όλοι οι πλανήτες έχουν τον άξονα περιστροφής τους κάθετο, περίπου, στην εκλειπτική με μικρές μόνο αποκλίσεις, ο Ουρανός είναι κυριολεκτικά ξαπλωμένος στο επίπεδο περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο, με τον άξονά του δηλαδή παράλληλο σχεδόν με την εκλειπτική. Η ασυνήθιστη αυτή θέση του Ουρανού πρέπει να οφείλεται μάλλον σε μια σύγκρουσή του με κάποιο τεράστιο πλανητικό σώμα, στα πρώτα στάδια της ιστορίας του Ηλιακού μας Συστήματος.
Η ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει αποτελείται από 85% υδρογόνο, 12% ήλιο και 3% μεθάνιο. Ο Ουρανός πάντως αποδείχτηκε, από πλευράς εμφάνισης τουλάχιστον, ένα σκέτο μηδενικό. Η γαλαζόλευκη ατμόσφαιρά του είναι κρυμμένη κάτω από μια ομίχλη μεθανίου και δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Όταν το "Βόγιατζερ 2" προσπέρασε τον Ουρανό δεν παρατηρήθηκαν ούτε γιγάντιες ανεμοθύελλες, ούτε οι χρωματιστές ζώνες που βλέπουμε στο Δία και τον Κρόνο. Είναι επίσης πιθανό να περιλαμβάνει υλικά, όπως το πυρίτιο και ο σίδηρος, σε ποσοστό που ίσως να φτάνει το 25%, πρέπει όμως να αποκλείσουμε την ύπαρξη κάποιου βραχώδους πυρήνα, όπως συμβαίνει στο Δία και τον Κρόνο. Οι άνεμοι που επικρατούν στην ατμόσφαιρα του Ουρανού φτάνουν την ταχύτητα των 580 χιλιομέτρων την ώρα και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιφορά γύρω από τον πλανήτη σε λιγότερο χρόνο από τη διάρκεια της περιστροφής του.
Τέλος, ο Ουρανός έχει κι αυτός 11 δακτυλίους και ένα σύννεφο σωματιδίων σκόνης που περιφέρονται γύρω του. Τα σωματίδια των δακτυλίων είναι κομμάτια παγωμένου νερού και μεθανίου με μέγεθος μέχρι ένα μέτρο, είναι σκοτεινά σαν κάρβουνα και ίσως προέρχονται από τη διάσπαση ενός ή περισσότερων δορυφόρων του.
Η διαστημοσυσκευή <<Βόγιατζερ>> επιβεβαίωσε την ύπαρξη πολικού σέλας που δημιουργείται από τη σύγκρουση ταχύτατα κινούμενων ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας με άτομα και μόρια που βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου