Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Να πώς θ' αποικήσoυμε τη Σελήνη

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της NASA είναι να αποικήσει τη Σελήνη, ώστε να δημιουργήσει προοπτική για επανδρωμένες αποστολές σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους τού ηλιακού μας συστήματος. Η προώθηση που χρειάζεται ένα διαστημόπλοιο από τη Σελήνη είναι πιο μικρή απ’ αυτήν που θα χρειάζονταν, αν είχε ως βάση εκτόξευσης τη Γη.
Η δημιουργία μιας αποικίας στη Σελήνη δεν είναι κάτι το εύκολο. Στην επιφάνειά της δεν υπάρχει ούτε ατμόσφαιρα, ούτε νερό. Η περίοδος περιστροφής της είναι τόσο μεγάλη, ώστε η ημέρα και η νύχτα να διαρκούν η κάθε μια, δύο εβδομάδες. Δίχως νερό να απορροφά τη θερμότητα και χωρίς αέρα να τη διασκορπίζει, η θερμοκρασία την ημέρα μπορεί να φτάσει τους 100 βαθμούς Κελσίου και τη νύχτα 150 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Λόγω έλλειψης ατμόσφαιρας, η Σελήνη είναι εκτεθειμένη στις βλαβερές ακτίνες του Ήλιου και στον βομβαρδισμό των μετεωριτών.
Οι αντίξοες συνθήκες στην επιφάνεια της Σελήνης, έστρεψαν τη NASA να μελετά το ενδεχόμενο μιας αποικίας κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Κάτω από την επιφάνεια η θερμοκρασία παραμένει σταθερή, ενώ τα πετρώματα του σεληνιακού φλοιού θα προστατεύουν την αποικία από των βομβαρδισμό των μετεωριτών. Πώς όμως η NASA θα λύση το πρόβλημα της έλλειψης νερού και οξυγόνου; Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μεγάλες ποσότητες ενέργειας, κάτι που υπάρχει άφθονο στη Σελήνη, από την ανεξάντλητη πηγή, τον Ήλιο. Ο Ήλιος ακτινοβολεί στο διάστημα 400 δισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων κιλοβατώρες ενέργειας κάθε δευτερόλεπτο. Η σεληνιακή αποικία θα μπορέσει να συλλέξει μεγάλες ποσότητες ενέργειας με ειδικούς συσσωρευτές.
Η τεράστια αυτή ηλιακή ενέργεια θα μπορέσει να μετατραπεί σε ηλεκτρική, αυτό θα βοηθήσει να χρησιμοποιείται το ίδιο νερό και οξυγόνο που μεταφέρθηκε από τη Γη. Τα απόβλητα προϊόντα του ανθρώπινου μεταβολισμού θα αποσπώνται και τα υλικά που θα παραμένουν μετά την απόσπαση θα χρησιμεύουν για λίπασμα στα ειδικά θερμοκήπια, που θα προμηθεύουν τους αποίκους με τροφή. Αργότερα οι άποικοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα αέρια από τα χημικά στοιχεία των σεληνιακών πετρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου