Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες των αναβολικών, της πλήρους εμπορευματοποίησης, των πολιτικών σκοπιμοτήτων, των μποϊκοτάζ, των φυλετικών διακρίσεων και των εμπόλεμων καταστάσεων.

<<Σκοπός του ολυμπιακού κινήματος είναι να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου εκπαιδεύοντας τούς νέους μέσω του αθλητισμού που ασκείται χωρίς κανενός είδους διακρίσεις>>.
<<Αδελφοσύνης και συνάντησης των λαών και των εθνών>>
Ολυμπιάδες που δεν έγιναν λόγω πολέμου ή χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο διαμαρτυριών, λόγω της μεγάλης απήχησης.
1896 Αθήνα
Οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβιώνουν στη γενέτειρα τους. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι οι έγχρωμοι αθλητές διαγωνίστηκαν σε ξεχωριστούς αγώνες, το ίδιο συνέβη και στην επόμενη Ολυμπιάδα του 1904 στο Σεντ Λιούις.
1912 Στοχόλμη
Σε εξέλιξη ο Βαλκανικός Πόλεμος
1916
Δεν έγινε λόγω Α Παγκοσμίου Πολέμου
1920 Αμβέρσα
Οι ηττημένες χώρες του Α Παγκόσμιου Πόλεμου αποκλείστηκαν από την Ολυμπιάδα της Αμβέρσας.
1940
Στη σύνοδο της ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας που έγινε στο Βερολίνο το 1936, η διοργάνωση της 12ης Ολυμπιάδας του 1940 ανατέθηκε στο Τόκιο. Όμως προέκυψαν προβλήματα πολιτικά. H σινοϊαπωνική διαμάχη εξελίχθηκε σε πόλεμο. Ο εκπρόσωπος της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει την Ολυμπιάδα.
1944
Δεν έγινε λόγω Β Παγκοσμίου Πολέμου
1960 Ρώμη
H N. Αφρική μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αποκλειστικά λευκές ομάδες. Βλέπετε οι ισχυροί έχουν μάθει να αυτοεξαιρούνται από το διεθνές δίκαιο, γιατί να μην παραβιάσουν και την ηθική των ολυμπιακών νόμων; Εξαιτίας των συνεχών αντιδράσεων κυρίως εκ μέρους άλλων Αφρικανικών χωρών, αποκλείστηκε εν τέλει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1964 ως το 1992.
1972 Μόναχο
Σοκ προκάλεσε ο θάνατος 2 Ισραηλινών αθλητών και η απαγωγή άλλων 9, από 8 μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης". Μετά από 24 ώρες ομηρίας, διεξήχθη επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο και των 9 Ισραηλινών αθλητών, καθώς και ενός αστυνομικού και 5 τρομοκρατών.
1976 Μόντρεαλ
H κορύφωση των αντιδράσεων κατά του νοτιοαφρικανικού καθεστώτος πραγματοποιήθηκε το 1976 στο Μόντρεαλ, όταν 35 αφρικανικές χώρες απείχαν ακριβώς για να καταγγείλουν το Απαρτχάιντ.
Οι διακρίσεις που εφαρμόζονταν εναντίον των μαύρων αθλητών στις ΗΠΑ κατέληξαν σε πράξεις διαμαρτυρίας κατά την περίοδο της ανόδου του κινήματος των μαύρων.
Στους Αγώνες του Μεξικού το 1968, οι δύο πρώτοι νικητές των 200 μ., μαύροι Αμερικανοί, προέβησαν σε μια πρωτοφανή για τα ολυμπιακά δεδομένα πράξη: την ώρα της απονομής των μεταλλίων και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, για να μη χαιρετήσουν τη σημαία, χαμήλωσαν το κεφάλι, υψώνοντας ταυτόχρονα τη γαντοφορεμένη γροθιά τους, σύμβολο της Μαύρης Δύναμης. Δύο ημέρες αργότερα, οι τρεις μαύροι νικητές των 400 μ. θα κρατήσουν επίσης το μαύρο μπερέ και θα υψώσουν τις γροθιές τους κατά την τελετή βράβευσης. H κίνηση αυτή είχε μεγάλη απήχηση λόγω της παγκόσμιας αναμετάδοσης μέσω της τηλεόρασης.
1980 Μόσχα
Ίσως οι πιο επεισοδιακοί αγώνες της Ιστορίας. 50 χώρες μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, της Δυτικής Γερμανίας και της Ιαπωνίας, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν.
1984 Λος Άντζελες
Η Ρωσία αρνείται να συμμετάσχει στους αγώνες, ως "αντίποινα" στο μποϊκοτάζ που υπέστη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 που διοργανώθηκαν στη Μόσχα. Οι Ρώσοι θεώρησαν ότι οι Αμερικανοί πρωτοστάτησαν στο μποϊκοτάζ αυτό και ανταπέδωσαν 4 χρόνια αργότερα.
1988 Σεούλ
Το "μελανό σημείο" της διοργάνωσης δεν είναι άλλο από την αφαίρεση του μεταλλίου από τον Μπεν Τζόνσον. Ο Καναδός σπρίντερ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ με χρόνο 9.79 κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικός σε χρήση στεροειδών και το χρυσό μετάλλιο δόθηκε στον Καρλ Λούις.
1994
Το 1994, κατά τη διάρκεια της Χειμερινής Ολυμπιάδας στο Λιλεχάμερ, ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ πέταξε στο ερημωμένο από τον πόλεμο Σαράγεβο, ίσως για να ξαναθυμίσει την εκεχειρία των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση τα όπλα σιγούσαν, έστω και πρόσκαιρα, όσο διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν τόσο μεγάλη η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε επιβαλλόταν η ολυμπιακή εκεχειρία. H προσπάθεια του Σάμαρανκ απεδείχθη ωστόσο μάταιη. Στην εποχή μας οι εμπόλεμοι δεν δίνουν σημασία στον συμβολισμό της Ολυμπιακής Ιδέας.
Οι γυναικείες Ολυμπιάδες
Οι γυναικείες Ολυμπιάδες ήταν η απάντηση των φεμινιστικών κύκλων με επικεφαλής τη γαλλίδα Alice Milliat, πρόεδρο της Γυναικείας Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας (Federation Sportive Feminine Internationale), απέναντι στις συνεχείς αρνήσεις της ΔΟΕ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (International Amateur Athletic Federation) και του ίδιου του Coubertin να επιτραπεί στις γυναίκες να συμμετάσχουν σε ολυμπιακά αθλήματα, θεωρούμενα κατ' εξοχήν ανδρικά, όπως οι αγώνες δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου