Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Συνομιλίες με εξωγήινους

Τα ραδιοτηλεσκόπια είναι πραγματικά εκπληκτικά όργανα, όσον αφορά τις ικανότητες που έχουν, γιατί θα μπορούσαν να συλλάβουν μηνύματα από χιλιάδες έτη φωτός μακριά. Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου θα μπορούσε να πιάσει σήματα από ένα άλλο όμοιό του που εκπέμπει από οποιοδήποτε σημείο του Γαλαξία μας.
Το Παϊονίερ 10, που εγκατέλειψε το πλανητικό μας σύστημα μεταφέρει μια επιχρυσωμένη πλάκα αλουμινίου μεγέθους 23Χ15 εκατοστών. Πάνω της και σε ‘’επιστημονική’’ γλώσσα δίνονται οι βασικότερες πληροφορίες στους εξωγήινους για τον τόπο, το χρόνο και τη φύση των κατασκευαστών της.
Οι επιστήμονες έστειλαν με το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο επί 3 λεπτά μια εκρηκτική δέσμη ραδιοκυμάτων, 10 εκατομμύρια φορές ισχυρότερη από την ανάλογη ενέργεια που εκπέμπει ο Ήλιος, προς το Μ-13. Το Μ-13 είναι η αστρονομική ονομασία ενός σφαιρωτού σμήνους 24.000 έτη φωτός από τη Γη, προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Ηρακλή. Στο ανθρώπινο αυτί, αυτό το μήνυμα ακούγεται σαν μια παραλλαγή του κώδικα Μορς, χωρίς να διαφέρει και πολύ από τον ήχο του τηλέγραφου. Ένας αρκετά έξυπνος εξωγήινος, όμως, που θα αποκρυπτογραφούσε το μήνυμα, θα έπαιρνε σημαντικές πληροφορίες για το ανθρώπινο γένος.
Τι μπορούμε να πούμε όμως στους εξωγήινους, σε νοήμονα όντα που ζουν σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα ανάμεσα στα άστρα; Και πώς τους το λέμε; Οποιαδήποτε γήινη γλώσσα, φυσικά, απορρίπτεται. Αντίθετα, το μήνυμα πρέπει να βασίζεται στα μαθηματικά και στην απεικόνιση. Τα μαθηματικά φαίνονται να είναι μια παγκόσμια γλώσσα με την έννοια ότι 2 και 2 θα κάνει 4 παντού στο Σύμπαν. Γι΄ αυτό το μήνυμα που έστειλε το Αρεσίμπο ήταν κωδικοποιημένο με βάση 1.679 δυαδικούς αριθμούς, το απλούστερο δυνατό μαθηματικό σύστημα.
Ένας τεχνολογικός πολιτισμός θα καταλάβαινε αμέσως ότι ο αριθμός 1.679 είναι το γινόμενο δύο πρώτων αριθμών του 23 και του 73.
Όταν το σήμα αυτό φθάσει στο Μ-13 ύστερα από 24.000 χρόνια, θα έχει ανοίξει τόσο πολύ, που θα χτυπήσει ταυτόχρονα πάνω από 250.000 άστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου